Turun sellokilpailuihin 37 osallistujaa


Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 15.11.2017

Lataa lehdistötiedote (.pdf)

TURUN XII SELLOKILPAILUT 16.-23.2.2018

Turun sellokilpailuihin 37 osallistujaa

Turun Soitannollinen Seura r.y. järjestää Turun valtakunnalli­sen sellokilpailun kolmannentoista kerran 16.-23.2.2018.  Seura on järjes­tänyt kilpai­lut vuodesta 1972 lähtien, aluksi kolmen, viime vuosina neljän vuo­den välein.  Vuoden 1990 kilpailu oli pohjoismai­nen. Turun sellokilpailuilla on ollut kiistattoman suuri merkitys siihen, että sellonsoiton taso on Suomessa noussut kansainväliselle tasolle. Turun sellokilpailulla on edelleen vahvasti motivoiva vaikutus uusien sellistisukupolvien kehittymiseen.

Kilpailussa ennätysmäärä osallistujia

Kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä 37 nuorta sellistiä, jotka tähtäävät helmikuun kilpailuun. Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja, sellotaiteilija Erkki Lahesmaa iloitsee osallistujien määrästä ja pitää tasoa jo etukäteen arvioituna korkeana: ”Jo hakemusten perusteella on nähtävissä, että tulossa on jälleen kerran korkeatasoinen kilpailu. Turun sellokilpailu jatkaa tehtäväänsä tärkeimpänä kansallisena nuorten sellistien katselmuksena. Odotamme innolla tätä sellomusiikin ja sellismin suurta juhlaa!”

Kilpailu on tarkoitettu aikaisempia voittajia lukuun ottamatta kaikille sellisteille, jotka ovat Suomen kansalaisia eivätkä ole kilpailun alkamispäivään mennessä täyttäneet 30 vuotta. Kilpailussa on kolme erää, joista kaksi ensimmäistä järjestetään Turun konservatorion Sigyn-salissa ja finaali Turun konserttitalossa. Finaalissa kilpailijoita avustaa Turun filharmoninen orkesteri ja kapellimestari Klaus Mäkelä.

KILPAILIJAT

Artturi Aalto, Helsinki

Juho Ahmas, Lahti

Levon Babayans, Helsinki

Leonardo Chiodo, Helsinki

Inkeri Eirola, Helsinki

Oskari Holopainen, Helsinki

Jyri Häkkinen, Tampere

Johanna Jaakkola, Wien

Hannes Jämsä, Helsinki

Janne Järvilehto, Hyvinkää

Tatu Kauppinen, Helsinki

Ella Kiiski, Helsinki

Kalle-Pekka Koponen, Helsinki

Lauri Kärrylä, Helsinki

Hilla Laitinen, Oulu

Martti Laivuori, Helsinki

Anu Luukela, Helsinki

Sirja Nironen, Helsinki

Fransien Paananen, Helsinki

Auroora Perttunen, Kouvola

Oskari Pirttimaa, Turku

Tuomas Roos, Espoo

Daniel Schultz, Helsinki

Aino Siurua, Kööpenhamina

Matti Skyttä, Helsinki

Saara Särkimäki, Helsinki

Otto-Aaron Takala, Helsinki

Antto Tunkkari, Helsinki

Okko Tuura, Kellokoski

Iiris Tötterström, Helsinki

Johan Wahlsten, Turku

Annika Valkeajoki, Helsinki

Tommi Wesslund, Helsinki

Anna Westerlund, Helsinki

Pietari Willey, Helsinki

Sara Viluksela, Berliini

Helena Vuola, Helsinki

Sävellystilaus Lotta Wennäkoskelta

Turun sellokilpailu on tilannut pakolliseksi kappaleeksi uuden teoksen sellolle ja orkesterille, ”Foliage”, säveltäjä Lotta Wennäkoskelta. Tilaussävellys on pakollinen osa kilpailun finaalia ja se kuullaan siis kaikkien kuuden finalistin esittämänä.

Tilaussävellys suomalaiselta on merkittävä teko, koska se laajentaa suomalaista sellorepertuaaria. ”Lotta Wennäkoskelta tehty tilaus on tehty melkein heti edellisen kilpailun jälkeen. On hienoa, että Wennäkoski on juuri viime aikoina ollut myös kansainvälisessä nosteessa esimerkiksi BBC:n Proms-konserttien myötä. Kilpailijoille tilausteos tarjoaa varmasti kovasti haasteita, meille yleisölle taas hienoa uutta sellomusiikkia kuultavaksi”, toteaa Turun Soitannollisen Seuran puheenjohtaja Eero Linjama.

Wennäkoski itse kuvaa teostaan näin: ”Sellosta on soittimena vaikka mihin. Niinpä tämänkin teoksen maailmassa kuuluvat sekä korkea että matala rekisteri ja sekä hauraat että kiinteät sävyt. Lyyrisen aineetonta (kenties juuri sitä ikkunaruudun takaista) maailmaa luotaan usein rakastamieni huiluäänten avulla, mutta toisaalta lehvästöä hyppyyttää toisinaan jopa riehakkaastikin leikkivä tuuli.”

Palkinnot

Kilpailussa jaetaan palkinnot kaikille kuudelle finalistille. Erityisestä syystä tuomaristo voi päättää palkintojen jakamisesta toisin. Lisäksi jaetaan erikoispalkintoja.

Kilpailun palkintosummat ovat

I palkinto 6000 euroa

II palkinto 4500 euroa

III palkinto 3000 euroa

IV-VI palkinto à 1000 euroa

Kilpailuorganisaatio

Tuomaristo:

Tuomariston puheenjohtajana toimii professori, säveltäjä Mikko Heiniö.

Muita jäseniä ovat David Geringas, Maria Kliegel, Jaakko Kuusisto, Samuli Peltonen ja Riitta Pesola. Tuomariston sihteerinä toimii Eero Linjama.

Kilpailutoimikunta:

Erkki Lahesmaa, puheenjohtaja

Emilie Gardberg

Anu Juva

Mikael Kemppainen

Eero Linjama

Tiina Tunturi

Liisa Ketomäki, sihteeri

Asiantuntijat:

Timo Hanhinen

Martti Rousi

Kilpailun pääsihteeri on Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Aiemmat voittajat

Kilpailun ovat aiemmin voittaneet Raimo Sariola ja Timo Hanhinen 1972, Risto Poutanen 1975, Pauli Heikkinen 1978, Martti Rousi 1982, Riitta Pesola 1986, Tuija Rantamäki 1990, Susanna Mälkki ja Roi Ruottinen 1994, Panu Luosto 1998, Tuomas Ylinen 2002, Samuli Peltonen 2006, Tomas Nuñes-Garcés 2010 sekä Senja Rummukainen, 2014.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Erkki Lahesmaa, GSM 050 59 85 292

Lipunmyynti

Lipunmyynti alkaa 17.11. kaikissa Lippupisteen toimipaikoissa ja R-kioskeilla kautta maan sekä osoitteesta www.lippu.fi. Lippujen varaus- ja myyntipalvelu sekä ostamisen neuvonta, puh. 0600 900 900. Puhelun hinta 1,98 €/min + mpm/pvm (Palvelu on avoinna ma-la klo 9-21, su klo 10–18). Lippuja konsertteihin voi ostaa myös Turun kulttuurikauppa Ars Musicasta ma-pe klo 11-17 (Aninkaistenkatu 9).

Kilpailun pääsihteeri Liisa Ketomäki, GSM 040 740 6200

Email: liisa.ketomaki@tmj.fi

Postiosoite: Turun sellokilpailu c/o

Turun musiikkijuhlasäätiö

Sibeliuksenkatu 2, 20100 TURKU

 

Tampereen pianokilpailun voittaja Ossi Tanner Turkuun


Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 8.11.2017

TAMPEREEN PIANOKILPAILUN VOITTAJA OSSI TANNER TURKUUN

Lataa lehdistötiedote

Turun musiikkijuhlat järjestää jälleen Katedraali soi –viikon avajaiskonsertin maanantaina 5. helmikuuta 2018 klo 19 Turun Tuomiokirkossa. Konsertissa esiintyy pianistilahjakkuus Ossi Tanner.

Kesän 2018 musiikkijuhlat järjestetään järjestyksessään 59. kerran 10.-22. elokuuta 2018 ja ohjelmassa on paljon pianomusiikkia. Pianotaituruutta kuullaan myös helmikuun Katedraali soi –viikon avajaiskonsertissa, joka on Turun musiikkijuhlien tuotantoa. Esiintyjänä maanantaina 5. helmikuuta 2018 klo 19 Turun Tuomiokirkossa kuultavassa konsertissa on nuori pianovirtuoosi ja Tampereen pianokilpailun voittaja, vain 20-vuotias Ossi Tanner. Ohjelmassa on J.S. Bachin, Debussyn, Sibeliuksen ja Rahmaninovin musiikkia.

20-vuotias Ossi Tanner on sekä Tampereen pianokilpailun 2017 että Leevi Madetoja -pianokilpailun 2015 voittaja. Tanner on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian ja Oulu Sinfonian solistina. Tanner valittiin Sinfonia Lahden kauden 2017-2018 residenssitaiteilijaksi. Konsertti on jatkoa Turun musiikkijuhlien nuorten pianovirtuoosien sarjalle, jossa kesällä 2017 kuultiin Tampereen pianokilpailujen toiseksi tullutta Anton Mejiasta.

Lipunmyynti helmikuun konserttiin alkaa tiistaina 14.11. klo 9 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä kautta maan.

Ossi Tanner opiskelee Sibelius-Akatemiassa prof. Erik T. Tawaststjernan oppilaana. Lukuvuoden 2017-2018 Tanner opiskelee Pariisin konservatoriossa prof. Michel Dalberton johdolla. Häntä ovat opettaneet myös mm. Junio Kimanen, Konstantin Bogino, Paavali Jumppanen, Tuula Pulkki sekä Sirpa Heikkilä. Vuonna 2013 Tanner valittiin Nuorten pianoakatemiaan. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica -säätiö sekä Martin Wegeliuksen säätiö ovat tukeneet Tanneria. Pro Musica -säätiö valitsi Tannerin vuoden nuoreksi muusikoksi vuonna 2015.

Lipunmyynti

Turun musiikkijuhlien lipunmyynti on siirtynyt Lippupisteelle. Lipunmyynti Ossi Tannerin konserttiin alkaa tiistaina 14.11.2017 klo 9 kaikissa Lippupisteen toimipaikoissa ja R-kioskeilla kautta maan sekä osoitteesta www.lippu.fi.

Lippujen varaus- ja myyntipalvelu sekä ostamisen neuvonta, puh. 0600 900 900. Puhelun hinta 1,98 €/min + mpm/pvm (Palvelu on avoinna ma-la klo 9-21, su klo 10–18).

Lippuja konserttiin voi ostaa myös Turun Konserttitalon Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynnistä (Aninkaistenkatu 9) ma-pe klo 12-16: Puh. (02) 262 0333, kulttuuri.myynti@turku.fi. Varauksia otetaan vastaan myös Turun musiikkijuhlien toimistossa: 02 262 0812, info@tmj.fi.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Toimitusjohtaja Liisa Ketomäki, puh: 040 740 6200, sähköposti liisa.ketomaki@tmj.fi

Turun musiikkijuhlat 2017 päättyivät Estonian Festival Orchestran, viulisti Lisa Batiashvilin ja kapellimestari Paavo Järven konserttiin


Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 21.8.2017, Turun musiikkijuhlat

 

Turun musiikkijuhlat päättyivät lauantaina Estonian Festival Orchestran, viulisti Lisa Batiashvilin ja kapellimestari Paavo Järven konserttiin

58. kerran järjestetyt Turun musiikkijuhlat päättyivät lauantaina. Lähes 30 konsertin ja tapahtuman kokonaisuudesta nautti noin 17500 ihmistä.

 

Ohjelma huomioi niin Suomi100-juhlavuoden kuin reformaation 500-vuotisjuhlan. Juhlien kohokohtiin kuuluivat Wagnerin Parsifal-oopperan kaksi konserttiesitystä, sopraano Sonya Yonchevan Suomen-debyytti ja päätöskonserttina kuultu Estonian Festival Orchestran, huippuviulisti Lisa Batiashvilin ja kapellimestarin Paavo Järven konsertti.

”Asettamamme kävijätavoite saavutettiin ja olemme hyvin tyytyväisiä lipunmyyntiin, jolle asetettu tavoite saavutettiin ja ennen juhlien alkua. Monet konsertit olivat loppuunmyytyjä, mikä kertoo yleisön kiinnostuksesta tapahtumaamme kohtaan. Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi vuotta”, kertoo Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Ensi vuonna Turun musiikkijuhlia vietetään 59. kerran ja koko ohjelmisto julkistetaan helmikuun 2018 jälkimmäisellä puoliskolla.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki, liisa.ketomaki@tmj.fi, puh. 040 740 6200

Lataa lehdistötiedote pdf

***